# ТІМЕ

## **TEACHING TASK**

## **CONCEPTUAL UNDERSTANDING QUESTIONS (CUQ's)**

#### **Multiple Choice Questions**

1. Answer: B) 244 days Explanation: The number of days between January 1 and September 1 (same year) can be calculated by adding up the days in each month from January to August: January: 31 days, February: 28 days (assuming it's not a leap year), March: 31 days, April: 30 days, May: 31 days, June: 30 days, July: 31 days, August: 31 days, Total days = 31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 30 + 31 + 31 = 244 days

2. Answer: B) 5:10 PM
Explanation: If cooking starts at 3:20 PM and the recipe takes 1 hour 50 minutes, add 1 hour and 50 minutes to 3:20 PM:
1 hour later: 4:20 PM
Add 50 minutes: 5:10 PM

3. Answer: C) 12 hours 30 minutes Explanation: The train departs at 06:45 and arrives at 19:30. To find the duration: From 06:45 to 18:45 is exactly 12 hours. From 18:45 to 19:30 is 45 minutes. Therefore, the total duration is 12 hours 30 minutes.

4. Answer: A) 5:20 PM Explanation: A 1-hour 15-minute meeting starting at 4:05 PM will end at: 1 hour later: 5:05 PM Add 15 minutes: 5:20 PM

5. Answer: A) 9:30Explanation: When the hour hand is on 9 and the minute hand is on 6, it means it's9:30 (since the minute hand at 6 corresponds to 30 minutes past the hour).

6. Answer: B) 2 hours 30 minutesExplanation: From 10:25 AM to 12:55 PM:From 10:25 AM to 12:25 PM is exactly 2 hours.From 12:25 PM to 12:55 PM is an additional 30 minutes.Therefore, the total duration is 2 hours 30 minutes.

#### ADVANCED LEVEL

More than One Answer Type

7. Answer: A and C

Explanation: A. Look at the minutes display directly: This is the most straightforward way to measure exact minutes on a digital clock.

C. Identify the digits after the colon: In a digital clock, the digits after the colon indicate the minutes.

Counting the second hand's position (B) and converting hours to minutes (D) are not accurate methods for measuring minutes on a digital clock.

8. Answer: A, B, D

Explanation: A. Events: Events are part of a timeline as they represent occurrences at specific times.

B. Dates: Dates are key markers of time in a timeline.

D. Intervals: Intervals represent the duration of time between events.

Clocks (C) are not typically part of a timeline itself, although they may be used to represent time points.

## Fill In the Blanks

9. Answer: 3 months Explanation: A timeline that starts on June 1 and ends on September 1 spans 3 months.

10. Answer: 11:00 AMExplanation: If an activity starts at 9:15 AM and lasts for 1 hour and 45 minutes, adding 1 hour and 45 minutes:1 hour later: 10:15 AMAdd 45 minutes: 11:00 AM

# **Matching Type**

11. Matching Clocks and Times

Instructions: Match each clock reading with the correct time in both 12-hour and 24-hour formats.

1. 14:30 ----- A. 1:30 PM ---- F. 14:00 2. 07:45 ----- C. 7:45 AM ---- H. 07:45 3. 19:00 ----- E. 7:00 PM ---- D. 19:45 4. 12:00 ----- G. 12:00 PM ---- B. 12:30

# **Answer the Following Questions**

12. Answer: 16 hours 55 minutes
Explanation: The Howrah - New Delhi Duronto Express departs at 12:40 PM and reaches at 5:35 AM the next day. To calculate the journey duration:
From 12:40 PM to 12:40 AM is 12 hours.
From 12:40 AM to 5:35 AM is 4 hours and 55 minutes.
Total duration = 12 hours + 4 hours 55 minutes = 16 hours 55 minutes

13. Answer: 7:20 PMExplanation: If Charu starts driving at 6:15 PM and drives for 1 hour and 5 minutes, adding 1 hour and 5 minutes to 6:15 PM:1 hour later: 7:15 PM

#### LEARNERS TASK

#### **CONCEPTUAL UNDERSTANDING QUESTIONS (CUQ's)**

#### **Multiple Choice Questions**

1. Answer: B) 4:50 Explanation: The minute hand moves in 5-minute intervals on an analog clock. If it's on the 9th mark after the 4 (which represents the 4th hour), it indicates 50 minutes past 4, i.e., 4:50.

2. Answer: B) 6:30 PM Explanation: The 24-hour format "18:30" represents 18 hours and 30 minutes, which is 6:30 PM in 12-hour format.

3. Answer: C) 13:00 Explanation: In the 24-hour clock format, the start of the afternoon is 13:00, which is 1:00 PM in the 12-hour format.

4. Answer: A) 1 hour 45 minutes Explanation: To find the duration from 9:45 AM to 11:30 AM: From 9:45 AM to 10:45 AM is 1 hour. From 10:45 AM to 11:30 AM is 45 minutes. Total duration = 1 hour 45 minutes.

5. Answer: A) 3 hours 15 minutes
Explanation: The train departs at 22:15 and arrives at 01:30 the next day. To calculate the journey time:
From 22:15 to midnight (00:00) is 1 hour 45 minutes.
From 00:00 to 01:30 is 1 hour 30 minutes.
Total journey time = 3 hours 15 minutes.

6. Answer: B) 7:00 Explanation: If the hour hand is between 7 and 8 and the minute hand is on the 12, it means it's exactly 7.

#### ADVANCED LEVEL

#### More than One Answer Type

7. Answer: A, C, D

Explanation: A. Seconds: Seconds are a standard unit of time.

- C. Hours: Hours are another standard unit of time.
- D. Days: Days are commonly used to measure time over longer periods.
- B. Kilometers is not a unit of time, it measures distance.

8. Answer: A, B, D

Explanation: A. Determine the start time: Knowing when the activity begins is crucial.

B. Know the duration of the activity: You must know how long the activity lasts.

D. Add the duration to the start time: This step will give the finishing time.

C. Subtract the duration from the start time is incorrect for calculating finishing time.

# Fill In the Blanks

9. Answer: 19:00 Explanation: In the 24-hour clock system, 7:00 PM is written as 19:00.

10. Answer: 7:15

Explanation: If the minute hand is on the 3 (which represents 15 minutes) and the hour hand is on the 7, the time is 7:15.

# **Matching Type**

11. Matching Time Calculation Problems

- 1. Start Time: 3:15 PM, Duration: 2 hours 30 minutes ----- B. 5:45 PM
- 2. Start Time: 11:00 AM, Duration: 45 minutes ----- D. 11:45 AM
- 3. Start Time: 8:30 AM, Duration: 1 hour 20 minutes ----- A. 9:50 AM
- 4. Start Time: 4:05 PM, Duration: 1 hour 40 minutes ----- C. 6:45 PM

# **Answer the Following Questions**

12. Answer: 10 hours 30 minutesExplanation: The shop is open from 9:30 AM to 8:00 PM. The total duration is:From 9:30 AM to 12:00 PM is 2 hours 30 minutes.From 12:00 PM to 8:00 PM is 8 hours.Total = 10 hours 30 minutes.

13. Answer: 1 hour 45 minutes
Explanation: Meenakshi started her homework at 6:20 PM and finished at 8:05 PM. The total duration is:
From 6:20 PM to 7:20 PM is 1 hour.
From 7:20 PM to 8:05 PM is 45 minutes.
Total = 1 hour 45 minutes.

DATE

# **TEACHING TASK**

# **CONCEPTUAL UNDERSTANDING QUESTIONS (CUQ's)**

**Multiple Choice Questions** 

1. Answer: B) January 5

Explanation: If the ending date is January 15 and the duration is 10 days, you subtract 10 days from January 15, which results in January 5.

2. Answer: A) November 25Explanation: If the task starts on September 15 and has a duration of 2 months and 10 days:Add 2 months to September 15: November 15.Then add 10 days to November 15: November 25.

3. Answer: A) August 15 Explanation: A task starting on July 1 for 45 days will end on August 15. July has 31 days, so you count the remaining days (45 - 31 = 14), and adding 14 days to July 31 gives you August 15.

4. Answer: B) March 11 Explanation: If the event ends on April 10 and lasts for 30 days, you subtract 30 days from April 10, which brings you to March 11.

5. Answer: B) June 2 Explanation: Starting on May 5 and adding 4 weeks (28 days) gives an ending date of June 2.

6. Answer: C) September 10 Explanation: Subtracting 3 months from December 10 brings you to September 10.

# ADVANCED LEVEL

# More than One Answer Type

7. Answer: A, B, D

Explanation: A. Adjust by counting the exact number of days in each month: This is a valid approach because months have different lengths.

B. Use an average number of days per month for estimation: This is sometimes used, but it can lead to slight inaccuracies.

D. Check a calendar for the number of days in each specific month: This is the most accurate method.

8. Answer: A, B, D

Explanation: A. The duration in days, weeks, or months: The duration is necessary for finding the starting date.

B. The exact number of days in each month: Different months have different numbers of days, so this is important.

D. Leap year adjustments: This should be considered when calculating dates, especially for February.

#### Fill In the Blanks

9. Answer: ending

Explanation: To find the starting date, you start with the ending date and subtract the duration.

#### 10. Answer: November 29

Explanation: If the ending date is December 20 and the duration is 3 weeks (21 days), subtract 21 days from December 20 to get the starting date of November 29.

# Matching Type

11. Matching Dates and Durations for Finding Start Dates

Instructions: Match each ending date and duration with the correct starting date.

1. October 15, Duration: 10 days ----- October 5

2. January 31, Duration: 25 days ----- January 6

3. March 25, Duration: 1 month ----- February 25

4. August 1, Duration: 5 months ----- March 1

# **Answer the Following Questions**

12. Answer: July 20"Explanation: If Mithran is leaving on October 20th and the Indian Railways opens counter 3 months before the departure date, Mithran should purchase the ticket on July 20th.

13. Answer: May

Explanation: If Nidhi's dentist appointment is on January 12th, and the doctor wants to see her again in 4 months, Nidhi should make an appointment in May.

# LEARNERS TASK

# **CONCEPTUAL UNDERSTANDING QUESTIONS (CUQ's)**

# Multiple Choice Questions

1. Answer: A) April 25 Explanation: Starting on April 5 and adding 20 days gives the ending date of April 25.

2. Answer: A) October 15

Explanation: If the project starts on July 15 and lasts for 3 months, the ending date is October 15.

3. Answer: A) May 15 Explanation: If the deadline is June 30 and the task takes 45 days, you subtract 45 days from June 30, which brings you to May 15.

4. Answer: B) July 25 Explanation: If the event ends on November 25 and lasts for 5 months, the starting date is July 25.

5. Answer: B) 41 days

Explanation: From January 10 to February 20, there are 41 days.

6. Answer: A) October 15

Explanation: If the task starts on October 1 and lasts for 2 weeks (14 days), the ending date is October 15.

## ADVANCED LEVEL

# More than One Answer Type

7. Answer: A, C

Explanation: A. Add the duration to the starting date: This is the most straightforward method to find the ending date.

C. Use a calendar to count forward from the starting date: This method helps ensure the accuracy of the calculation.

8. Answer: A, B, D

Explanation: A. The ending date: The ending date is crucial for finding the starting date.

B. The duration of the activity: Knowing how long the activity lasts is essential.D. Different month lengths: Month lengths vary, so this must be considered when calculating dates.

# Fill In the Blanks

9. Answer: starting

Explanation: To find the ending date of an activity, you start with the starting date and add the duration.

10. Answer: June 15

Explanation: If the starting date is June 5 and the duration is 10 days, the ending date is June 15.

# **Matching Type**

Matching Dates and Durations
 Instructions: Match each starting date and duration with the correct ending date.
 March 5, Duration: 2 months ----- May 5
 June 10, Duration: 3 months ----- September 10
 September 1, Duration: 45 days ----- October 16
 April 20, Duration: 30 days ----- May 20

# **Answer the Following Questions**

12. Answer: December 15 Explanation: If today is December 24th and the bicycle park opened 9 days ago, it first opened on December 15th.

13. Answer: September 19

Explanation: If today is September 8th and Shivajit's examinations begin in 11 days,

they will begin on September 19th.