TIME

------ТІМЕ

TEACHING TASK

CONCEPTUAL UNDERSTANDING QUESTIONS (CUQ's)

Multiple Choice Questions

1. Answer: A) 3 hours and 15 minutes Explanation: From 8:00 AM to 11:00 AM is 3 hours, and from 11:00 AM to 11:15 AM is 15 minutes.

2. Answer: A) 23:00 Explanation: 11:00 PM in 24-hour format is 23:00.

3. Answer: A) 10:25 Explanation: The minute hand on 5 indicates 25 minutes, and the hour hand on 10 indicates 10 o'clock.

4. Answer: A) 1 hour and 30 minutes Explanation: From 2:30 PM to 4:00 PM is 1 hour and 30 minutes.

5. Answer: A) 2 hours and 35 minutes Explanation: From 7:10 AM to 9:10 AM is 2 hours, and from 9:10 AM to 9:45 AM is 35 minutes.

6. Answer: A) 03:00 Explanation: 3:00 AM in 24-hour time is 03:00.

Advanced Level

More than One Answer Type

7. Answer: A) 8:20, C Explanation: The minute hand on 4 indicates 20 minutes, and the hour hand on 8 indicates 8 o'clock.

8. Answer: C) 2:15, B, C Explanation: If the hour hand is between 2 and 3 and the minute hand is on 9, it cannot be 2:15. It would be closer to 2:45.

Fill In the Blanks

9. Answer: 4 hours and 30 minutes Explanation: From 9:00 AM to 1:00 PM is 4 hours, and from 1:00 PM to 1:30 PM is 30 minutes. 10. Answer: 20:00

Explanation: 8:00 PM in 24-hour time is 20:00.

Matching Type

- 11. Instructions: Match each description of an analog clock time to the correct time.
- 1. The hour hand is on 10 and the minute hand is on 4. C. 10:20
- 2. The hour hand is between 2 and 3, and the minute hand is on 7. D. 2:35
- 3. The hour hand is on 6, and the minute hand is on 12. A. 6:00

4. The hour hand is on 11 and the minute hand is on 9. B. 11:45

Answer the Following Questions

12. Answer: 45 minutes Explanation: From 10:30 AM to 11:15 AM is 45 minutes.

13. Answer: 1 hour and 25 minutes

Explanation: From 8:00 PM to 9:00 PM is 1 hour, and from 9:00 PM to 9:25 PM is 25 minutes.

LEARNERS TASK

CONCEPTUAL UNDERSTANDING QUESTIONS (CUQ's)

Multiple Choice Questions

1. Answer: A) 3:00 Explanation: The hour hand on 3 and the minute hand on 12 indicates exactly 3 o'clock.

2. Answer: B) 4:45 Explanation: The minute hand on 9 indicates 45 minutes, and the hour hand on 4 indicates 4 o'clock.

3. Answer: A) 20:30 Explanation: In 24-hour time, 8:30 PM is represented as 20:30.

4. Answer: A) 3:00 PM Explanation: 15:00 in 24-hour format is equivalent to 3:00 PM in the 12-hour format.

5. Answer: C) 90 minutes Explanation: From 10:20 AM to 12:00 PM is 1 hour and 40 minutes, which is 100 minutes.

6. Answer: A) 2:20 Explanation: The hour hand between 2 and 3 and the minute hand on 4 indicates 2:20.

Advanced Level More than One Answer Type

7. Answer: C) 15:45, D) 23:00

Explanation: Both 15:45 (3:45 PM) and 23:00 (11:00 PM) fall in the PM period.

8. Answer: B) 14:00, C) 03:30 AM, D) 19:15 Explanation: 14:00 (2:00 PM), 03:30 AM (in 24-hour format), and 19:15 (7:15 PM) are correct.

Fill In the Blanks

9. Answer: 1 hour and 30 minutes Explanation: From 2:30 PM to 4:00 PM is 1 hour and 30 minutes.

10. Answer: 6:45 Explanation: The hour hand on 6 and the minute hand on 9 indicates 6:45.

Matching Type

Instructions: Match each 12-hour time to its equivalent 24-hour time.
 8:15 AM ------ B. 08:15
 4:50 PM ------ A. 16:50
 12:30 PM------ D. 12:30
 9:05 AM ------ C. 09:05

Answer the Following Questions

12. Answer: 1 hour and 45 minutes Explanation: From 1:00 PM to 2:45 PM is 1 hour and 45 minutes.

13. Answer: 2 hours and 30 minutes Explanation: From 3:30 PM to 6:00 PM is 2 hours and 30 minutes.

HOURS AND MINUTES

TEACHING TASK

CONCEPTUAL UNDERSTANDING QUESTIONS (CUQ's)

Multiple Choice Questions

1. Answer: A) 8 hours Explanation: 480 minutes ÷ 60 minutes/hour = 8 hours.

2. A) 12:15 PM Explanation: Adding 35 minutes to 11:50 AM results in 12:15 PM.

3. A) 7:15 PM Explanation: Adding 1 hour and 45 minutes to 5:30 PM gives 7:15 PM.

4. A) 2 hours and 30 minutes Explanation: 150 minutes ÷ 60 minutes = 2 hours with 30 minutes left. 5. Answer: A) 3:25 PM Explanation: Subtracting 20 minutes from 3:45 PM results in 3:25 PM.

6. C) 12:10 PM

Explanation: Adding 2 hours and 30 minutes to 9:10 AM results in 12:10 PM.

Advanced Level

More than One Answer Type

7. Answer: A) 180 minutes = 3 hours, B) 135 minutes = 2 hours and 15 minutes, C)
250 minutes = 4 hours and 10 minutes
Explanation: 180 minutes ÷ 60 = 3 hours
135 minutes ÷ 60 = 2 hours and 15 minutes
250 minutes ÷ 60 = 4 hours and 10 minutes

8. Answer: A) 2 hours and 30 minutes = 150 minutes, B) 1 hour and 10 minutes = 70 minutes, C) 4 hours and 45 minutes = 285 minutes, D) 3 hours = 180 minutes Explanation: 2 hours 30 minutes = $2 \times 60 + 30 = 150$ minutes 1 hour 10 minutes = $1 \times 60 + 10 = 70$ minutes 4 hours 45 minutes = $4 \times 60 + 45 = 285$ minutes 3 hours = $3 \times 60 = 180$ minutes

Fill In the Blanks

9. Answer: 270 minutes Explanation: 4 hours = 4×60 = 240 minutes, plus 30 minutes gives a total of 270 minutes.

10. Answer: 1 hour and 30 minutes Explanation: 90 minutes \div 60 = 1 hour and 30 minutes remaining.

Matching Type

Instructions: Match each time conversion problem to the correct answer.
 Convert 6 hours and 25 minutes to minutes. ----- D. 6 hours and 25 minutes is 385 minutes

- 2. Convert 150 minutes to hours and minutes. ----- C. 2 hours and 30 minutes
- 3. Convert 3.75 hours to minutes. ----- B. 225 minutes
- 4. Convert 90 minutes to hours and minutes. ----- A. 1 hour and 30 minutes

Answer the Following Questions

12. Answer: 10:00 PM, 3 days later

Explanation: Adding 3 days and 8 hours to 2:00 PM results in 10:00 PM three days later.

13. Answer: 6:00 PM

Explanation: Starting at 11:45 AM and adding 6 hours and 15 minutes results in 6:00 PM.

LEARNERS TASK

CONCEPTUAL UNDERSTANDING QUESTIONS (CUQ's)

Multiple Choice Questions

1. Answer: A) 105 minutes Explanation: 1 hour = 60 minutes, and adding 45 minutes gives a total of 105 minutes.

2. Answer: A) 1 hour and 30 minutes Explanation: 90 minutes \div 60 = 1 hour with 30 minutes remaining.

3. Answer: A) 4:25 PM Explanation: Adding 25 minutes to 4:00 PM results in 4:25 PM.

4. Answer: A) 5:35 AM Explanation: Subtracting 1 hour and 10 minutes from 6:45 AM gives 5:35 AM.

5. Answer: B) 7:30 PM Explanation: Subtracting 50 minutes from 8:20 PM results in 7:30 PM.

6. Answer: A) 135 minutes Explanation: 2 hours = 120 minutes, plus 15 minutes gives a total of 135 minutes.

Advanced Level

More than One Answer Type

7. Answer: A) 1 hour and 45 minutes = 105 minutes, B) 90 minutes = 90 minutes, D)
2 hours and 30 minutes = 150 minutes
Explanation: 1 hour 45 minutes = 60 + 45 = 105 minutes
90 minutes is already in minutes
2 hours 30 minutes = 120 + 30 = 150 minutes

8. Answer: A) 4 hours = 240 minutes, B) 3 hours and 20 minutes = 200 minutes, C) 5 hours and 15 minutes = 315 minutes, D) 2 hours and 50 minutes = 170 minutes Explanation: 4 hours = $4 \times 60 = 240$ minutes 3 hours 20 minutes = $(3 \times 60) + 20 = 200$ minutes 5 hours 15 minutes = $(5 \times 60) + 15 = 315$ minutes 2 hours 50 minutes = $(2 \times 60) + 50 = 170$ minutes

Fill In the Blanks

9. Answer: 2 hours and 25 minutes Explanation: From 3:20 PM to 5:45 PM is 2 hours and 25 minutes.

Answer: 10:45 AM Explanation: Adding 2 hours and 10 minutes to 8:35 AM results in 10:45 AM.

Matching Type

11. Instructions: Match each time calculation problem to the correct result.

- 1. What time is 1 hour and 50 minutes after 8:25 PM? ------ B. 10:15 PM
- 2. What time is 35 minutes before 9:00 AM? ----- D. 9:15 AM
- 3. What time is 2 hours and 30 minutes before 11:45 AM? ----- C. 6:05 PM
- 4. What time is 1 hour and 15 minutes after 4:50 PM? ------ A. 6:05 PM

Answer the Following Questions

12. Answer: 110 minutes Explanation: 1 hour = 60 minutes, plus 50 minutes gives a total of 110 minutes.

13. Answer: 6:00 AM Explanation: Subtracting 2 hours from 8:00 AM gives 6:00 AM.